אחוז ניכר מהתופעות שלאחר הלידה כולל בתוכו היבטים שליליים, המקשים על האישה.
Emama

תופעות לאחר לידה

הריון, אין בכך ספק, הוא תקופה קסומה, ששיאה ברגע המרגש שבו מגיח התינוק לאוויר העולם. במהלך התקופה, עוברת האישה שינויים משמעותיים בגופה – בין אם פיזיולוגיים, אסטתיים או פסיכולוגים - חלקם ממשיכים גם בחודשים, או אפילו בשנים, שלאחר מכן. מה שחשוב לא פחות, הוא שאחוז ניכר מאותן תופעות לאחר לידה כולל בתוכו היבטים שליליים, שמקשים על חייה של האישה. הנה התופעות המרכזיות ביותר, בהקשר הזה.

דיכאון לאחר הלידה

הסקירה שלנו של תופעות לאחר הלידה מתחילה עם דיכאון, מנת חלקן של לא מעט נשים (וגם גברים) בחודשים, ואולי אפילו בשנים, שאחרי. יש לכך סיבות פיזיולוגיות, דוגמת שינויים הורמונליים, אך גם גורמים נפשיים: קשיי הסתגלות למצב החדש, מתח, חרדה, היעדר תמיכה חברתית תומכת – והרשימה עוד ארוכה.

גודש בחזה

גודש בשדיים מתרחש לרוב מספר ימים לאחר הלידה, עקב חוסר התאמה שנוצרת בין כמות החלב שנוצר בשד בפועל, לבין הכמות הנצרכת על ידי התינוק. לרוב, זהו מצב זמני, שיתרחש עד שיתאזן המצב בין אלה. הגודש מביא להפיכת השדיים לקשים, לכאבים או למוגבלות בתנועה.

נפילת שדיים

תופעה נוספת, המשלימה פעמים רבות את זו הקודמת, היא נפילת השדיים. לא קשה להבין מדוע הדבר מתרחש: השינויים בנפח החזה לקראת הלידה, לעומת מצבו לאחריה, עם כל ההנקות שמביאות להקטנתו. אחת התוצאות האפשריות של כך היא הפיכת העור סביב השד לרפוי, וצניחתו כלפי מטה.

סימני מתיחה

אחד השינויים הבלתי נמנעים במצב הגוף לאחר הלידה נוגע לעור שלו, שמאופיין, כמעט תמיד, בסימני מתיחה. הסיבה לכך היא קרעים בסיבי העור, הנגרמים עקב גדילת הרחם והשינוי המשמעותי במשקל – אלה פשוט מביאים למתיחה מאסיבית של העור. המתיחה מופיעה באינספור אזורים בגוף האישה, וגם אם סימניה עשויים להפוך למטושטשים עם הזמן, כמעט בכל המקרים הם אינם נעלמים לחלוטין.

טחורים, עצירות ובעיות עיכול

סדרה זו של תופעות לאחר לידה כוללת בתוכה טחורים, עצירות ובעיות עיכול מסוגים שונים. התהליך כאן מערב את הרחם, שעומד בלחץ עצום במהלך תקופת ההריון. מכאן, עלולים כלי הדם הסמוכים אליו להתנפח, תופעה הידועה בתור טחורים. והטחורים, כידוע, מביאים לתופעות שאינן נעימות, דוגמת עצירות, בעיות בעיכול או כאבים.

בריחת שתן

בריחת שתן לאחר הלידה נגרמת עקב חולשה ברצפת האגן, או אפילו קרעים שונים באזור – זאת, כמובן, עקב הלחץ האדיר שהופעל עליהם במהלך ההריון והלידה. גם שינויים אנטומיים אחרים בגוף האישה עלולים להגביר את הבעיה, בחלק מהמקרים מתפרצת בעיקר בעת ביצוע פעולות פיזיות, בעוד באחרות מביאה להגברת התכיפות להטלת שתן, אפילו בלילה.

הפרשות בנרתיק

הפרשות בנרתיק, הידועות בתור "לוכיה", הן הפרשות דמיות המופיעות בנרתיק באופן טבעי לחלוטין: כיווץ הרחם המתרחש לאחר הלידה כולל ניקוי שלו, וההפרשות הדמיות מוצאות החוצה. במצב הרגיל, הן יהפכו לחומות יותר ולטריות פחות עם הזמן, עד שיעלמו עם הזמן. כאשר הן נמשכות, יש לפנות לאבחון של רופא מומחה.

ירידה בחשק המיני

בני זוג רבים רואים את תדירות קיום יחסי המין, וההנאה שלהם במהלכם, יורדים בשיעור משמעותי בתקופה שלאחר הלידה. גם כאן, ייתכנו אינספור סיבות: החל מהלחץ הנפשי והמתחים בהם נמצאים בני הזוג, דרך עייפות או תסמינים גופניים אחרים שמקשים על המצב ועד לדיכאון ולחוסר חשק.

הוא מופיע החל מהחודש הראשון שלאחר הלידה, אך עלול להימשך גם שנה ויותר.
יש לא מעט תופעות לוואי אפשריות, כשאחת המרכזיות היא אנמיה.
נשים רבות סובלות מהבעיה של בריחת שתן במהלך הלידה.
כל הנשים שבהריון יאלצו להתמודד עם גודש בשדיים
מהן ההפרשות הנורמליות? וכיצד להתמודד?
אחד המצבים הנעימים פחות לאחר הלידה נוגעים למערכת העיכול.
ירידה בחשק המיני, בעיקר של האישה. למה זה קורה?
כיצד ניתן להחזיר לשדיים את המראה הזקוף והאסתטי שלהם?
ממה היא נובעת? ואיך ניתן לטפל בה?
סימני מתיחה הם מנת חלקה של כל אישה כמעט.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.