יש לא מעט תופעות לוואי אפשריות, כשאחת המרכזיות היא אנמיה.
Emama

אנמיה לאחר לידה

אין זה סוד כי תקופת ההריון אינה נעימה, מבחינה פיזיולוגית, עבור אף אישה - אלא שהכול שווה את הרגע הקסום, שבו פרי בטנה יוצא לאוויר העולם. גם לאחר הלידה, ניצבת האישה בפני תקופה שאינה פשוטה. יש לא מעט תופעות לוואי אפשריות, כשאחת המרכזיות היא אנמיה.

מהי אנמיה? ומה הקשר שלה לנשים לאחר הלידה?

אנמיה, ברמה הכללית, היא מצב שבו רמת ההמוגלובין בדם נמוכה במידה משמעותית, וזאת עקב כמות פחותה של ברזל בו. במקרה שלנו, אותה ירידה בנפח כדוריות הדם האדומות נובעת ממספר סיבות, הנפוצות אצל לא מעט נשים.

ראשית, מדובר כאן על ספיגה לא תקינה של ברזל בגוף, במהלך ההריון, כמו גם על תזונה לקויה. הסבר אחר, פיזיולוגי מעט יותר, הוא שנפח הדם בגוף האישה עולה בעשרות מונים במהלך ההריון, ולו עקב כך שהשיליה זקוקה לכמות גדולה של דם. כתוצאה, רמת הברזל היחסית בגוף יורדת, לעיתים עד לרמה של אנמיה של ממש.

ובכלל, על איזו ירידה מדובר? ובכן, ההנחה המקובלת כיום ברפואה היא שמצב שבו כמות ההמוגלובין בדם נמוכה מ-12 גרם ל-100 סמ''ק מוגדרת בתור אנמיה. אצל נשים הרות, לעומת זאת, ההגדרה מעט "גמישה" יותר: היות וגם כך סביר שהדם בגוף יהיה מדולל יותר, אנמיה תוגדר כך רק אם בדם תהיה כמות המוגלובין הנמוכה מ-10 גרם ל-100 סמ''ק.

למה גורמת האנמיה?

יש להדגיש כי האנמיה עלולה להביא גם לתופעות לוואי אחרות, חלקן פוגעת במידה ניכרת באורח החיים של האישה. בין השאר, מדובר כאן על תסמינים דוגמת:

  • עייפות יתר וחולשה
  • כאבי ראש
  • חום וחיוורון
  • קשיים בריכוז
  • דכאון ומצב רוח ירוד
  • בעיות במערכת העיכול
  • נשירת שיער

אז מה עושים?

החדשות הטובות הן שישנם פתרונות רבים לאנמיה שלאחר הלידה, כל אחד עם יתרונות משלו. עם זאת, בכל המקרים המשימה מתחילה באבחון מהיר של האנמיה, דבר שניתן לעשות כיום באופן הפשוט ביותר – וזאת באמצעות בדיקת דם בסיסית.

דרך פתרון אחרת להתמודדות עם האנמיה היא, פשוטו כמשמעו, הגברת כמות הברזל בגוף האדם. ניתן לעשות זאת באחד משני אופנים: ראשית, באמצעות צריכה של מזונות המכילים כמות גבוהה של ברזל, לרבות מזונות מן החי, דגנים, קטניות, ירקות וכן הלאה.

בנוסף על כך, אפשר גם ליטול תוספי ברזל, אך בהוראת הרופא המטפל בלבד. כאן, ראוי לציין את ההמלצות הרשמיות של משרד הבריאות, הגורסות כי עוד מהחודש השלישי של ההריון מומלץ לאישה ליטול תוספי ברזל, בהם מאה מיליגרם מהרכיב החשוב הזה.

מהו עירוי ברזל?

במצבים קיצוניים יותר, בהם כמות כדוריות הדם האדומות נמוכה במיוחד, מומלץ על פתרון קיצוני עוד יותר. כאן, מדובר על אמפולות ברזל, אשר מכילות בתוכן ברזל בכמות גדולה. הן מוחדרות לתוך הגוף באמצעות עירוי, דבר שמביא, כמעט תמיד, לתוצאות מהירות הרבה יותר מפתרונות אחרים.

חשוב לזכור: זוהי תופעה טבעית

אפשר לראות, אם כן, שיש שורה ארוכה של פתרונות למצבים של אנמיה. חשוב מאד לתת את הדעת על כך שהם לא בהכרח יידרשו תמיד. המצב של אנמיה הוא נפוץ, כמעט טבעי. האתגר האמיתי הוא לעקוב אחר השינויים האלה, ולטפל בהם במידה והם חורגים מהנורמה המוגדרת על ידי הרופאים.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.