כיום, מתמקדים המומחים לא רק בהשפעה של מחלת הסרטן על הגוף, אלא גם בהיבטים הרגשיים והפסיכולוגיים של המחלה על החולים ובני משפחותיהם – בתקופת המחלה וגם לא
Emama

התמודדות המשפחה עם סרטן

למרות שההתמודדות של הרפואה עם מחלת הסרטן היא טובה משהייתה בעבר, וכל העת מפותחות תרופות ואמצעי טיפול שונים, המחלה עדיין נתפסת כמאיימת מאוד על החולים וסביבתם – הרבה בגלל חוסר הוודאות. כיום, מתמקדים המומחים לא רק בהשפעה של מחלת הסרטן על הגוף, אלא גם בהיבטים הרגשיים והפסיכולוגיים של המחלה על החולים ובני משפחותיהם – בתקופת המחלה וגם לאחר ההחלמה.

אי ודאות וצורך תמידי במידע

נדמה לנו שאנחנו יודעים הכל על מחלת הסרטן, אך האמת היא שאחד המאפיינים של מחלת הסרטן הוא קושי בעקבות חוסר ידיעה – מה לעשות, באיזה טיפול לבחור, האם לבקש חוות דעת שנייה, מהם הסימפטומים הצפויים בעקבות הטיפול ועוד. כשזה נוגע לחיים שלנו, הלחץ הוא בהחלט גדול, מה שמשפיע על הרגשות שלנו ושל הסביבה שלנו. כשהנפש נמצאת בסערה ובלחץ, זה כמובן מעיב על התקופה הקשה ממילא ולא תורם למצב הבריאותי. לכן, יש חשיבות גדולה מאוד בתשתית שמסוגלת לתת מענה רפואי מקצועי בזמינות גבוהה, תוך פירוט של האלטרנטיבות והתהליכים הצפויים, והכל באווירה נעימה ככל הניתן.

למי לספר והתמודדות בתוך המשפחה

חולים רבים מוצאים את עצמם מתלבטים למי לספר על המחלה, שכן יש פחד גדול מאיך יגיבו המשפחה והחברים. לא פעם אנחנו יודעים שהבשורה יכולה להשפיע בצורה לא טובה על בריאותו של אדם מסוים במשפחה, למשל – סבתא או סבא שהם מבוגרים וחולים. מצד אחד השיתוף במחלה עוזר לחולה להתמודד בצורה טובה יותר, כיוון שהוא לא מרגיש לבד ויש לו אוזן קשבת וסיוע. מצד שני – השיתוף עלול להכביד על אנשים מסוימים ובכך להעמיס עוד יותר על החולה, כך שהוא יחוש שהוא זה שנושא אחרים על גבו ומרגיע את כולם. לכן, החלטה למי לספר ואת מי לשתף היא חשובה במיוחד ומשפיעה הן על החולה והן על הסביבה שלו.

פתרונות נוספים

רפואה משלימה –

חלק מהמטופלים בוחרים בנוסף לטיפול הרפואי להשתמש גם ברפואה משלימה שידועה בטיפולים שמלבד השפעתם הפיזית הם גם משפיעים לטובה על הנפש. בין הטיפולים הנפוצים והנעימים הם רפלקסולוגיה, יוגה וטיפול בעזרת מוזיקה. טיפולים אלה יכולים לסייע לחולה ולקרוביו בהפגת המתח ובהרגעה נפשית.

אפליקציה לחולי סרטן -

כיום יש מספר רב של אפליקציות לחולי סרטן שמציעות התייעצות עבור החולים ומשפחותיהם עם רופאים ואף עם אנשים שכבר החלימו מהמחלה. באפליקציות אלו יש גם אפשרות להתייעצות משפחתו של חולה אחד עם משפחתו של חולה אחר על התחום הרגשי. אפליקציה לחולי סרטן היא אחד הכלים האפקטיביים עבור החולים ומשפחותיהם כדי להפיג את חוסר הוודאות בהיבט הרפואי ובמקביל כדי לתת מענה לצרכים הרגשיים.

קבוצות ומרכזי תמיכה לחולי סרטן ומשפחותיהם –

ישנן קבוצות ומרכזים שמציעים תמיכה לחולי סרטן ומשפחותיהם בתחומים שונים. חלק מהקבוצות והמרכזים שייכים לקופות החולים או למשרד הבריאות, וישנם מרכזים פרטיים המתבססים על תרומות -בין היתר עמותות גדולות ומוכרות שמעניקות מעטפת תמיכה מלאה.

 

 

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.