כל הנשים שבהריון יאלצו להתמודד עם גודש בשדיים
Emama

גודש בשדיים

דבר ידוע הוא שכל הנשים יאלצו להתמודד עם גודש בשדיים בימים שלאחר הלידה. זוהי תופעה נורמלית לחלוטין, לה ניתן למצוא הסברים פיזיולוגיים פשוטים. אלא שבמספר לא מבוטל של מקרים, התמונה הופכת למורכבת הרבה יותר, וזאת כאשר הגודש מאיים להיעלם. אנחנו נסייע לכן להבין מדוע הדבר נגרם, ומה ניתן לעשות על מנת לשפר את המצב.

כל הסיבות לגודש בשדיים

גודש בשדיים מאופיין במספר שינויים מהותיים החלים עליהם: השדיים מתמלאים בחלב, כמות הדם הזורמת אליהם גודלת, ורקמות השד מתנפחות אף הן. תהליך זה יתרחש לרוב כשלושה ימים לאחר הלידה, והסיבה העיקרית לו הוא היעדר ההתאמה, בשלב הזה, בין כמות החלב שנוצרת בשד, לבין הכמות שצורך התינוק בפועל. בהמשך הדרך, כמובן, אמור להיווצר ה"סנכרון" הזה.

עד אשר יתאים את עצמו גוף האישה לכמויות החלב שצורך התינוק, ניתן לבצע מספר צעדים מרכזיים: הגברת תדירות ההנקה, למשל, או שימוש בחזיה תומכת גם בלילה. חשוב לנסות ולאזן בין השדיים בעת ההנקה, לא לדלג על הנקות ולעסות בעדינות את השדיים במהלך פעולת ההנקה.

ההשלכות השליליות של הגודש

יש לציין שמצבים של גודש בשדיים מקשים מאד על שגרת החיים של היולדת הטרייה. התחושה הפיזית של השד רחוקה מלהיות נעימה, כשהוא קשה למגע, נמתח או אפילו מאופיין בטמפרטורה גבוהה במיוחד. כל אלה מביאים לכאבים, לעיתים משמעותיים, באזור כולו, כמו גם להשלכות על היבטים גופניים אחרים: כך, למשל, הגודש עלול לגרום לכך שכל תזוזה הופכת ללא נעימה, מה שמקשה על ההתנהלות של האם עוד יותר.

המצבים בהם נדרש לפנות לייעוץ

בחלק מהמקרים, עוברים השבועות, והגודש בשדיים נותר בעינו. יש לכך לא מעט סיבות אפשריות, כאשר לרוב הדבר מצביע על כך שמשהו משתבש לו במהלך ההנקה: למשל, שריקון החלב מהשד אינו נעשה באופן ראוי על ידי התינוק, כשפועל יוצא של כך הוא דלקות או סתימות, המגדילים את הגודש.

רבים ימליצו כי הצעד הטוב ביותר להוציא מכלל אפשרות מצבים של גודש בשדיים הוא פשוט למנוע אותם מלכתחילה: לעבור הדרכה מקיפה על האופן שבו נדרש לבצע את ההנקה הלכה למעשה, להקפיד לבצע אותה בזמנים הנדרשים ולא לבצע הגבלה כלשהי של זמן ההנקה. כאשר כל אלה אינם נעשים, או לכל הפחות אינם משפיעים לטובה, מומלץ מאד לפנות להדרכה של יועצת הנקה מוסמכת, שעל פי חומרת הבעיה והגורמים לה תציע דרכים יעילות לפתרון.

מכרוב, ועד לחימום: תרופות הסבתא לטיפול בגודש

יש להדגיש כי עם הבעיה של גודש בשדיים ניתן להתמודד גם במספר דרכים אלטרנטיביות. אין לכך תמיד הצדקה מחקרית, אך לא מעט נשים יוכלו להישבע שצעדים אלה סייעו להן להקטין את הגודש בשיעור משמעותי. כשהגודש נוצר עקב זרימה איטיית של דם באזור, ניתן לטפל בו באמצעות חום: למשל, הקפדה על שטיפת השד במים חמים, או הנחת מגבת חמה על השד.

במקרים אחרים, דווקא הקור יכול לחולל תמורות חיוביות על השד. הנחה של שקיות או מגבות קרח, או אפילו שקיות הכוללו בתוכן ירקות קפואים, מביאים להפחתת זרימתו של הדם, להקטנת הבצקת באזור ולשיפור הניקוז. כאן בדיוק עלי הכרוב, האהובים במיוחד על נשים לאחר לידה, נכנסים לתמונה.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.