הוא מופיע החל מהחודש הראשון שלאחר הלידה, אך עלול להימשך גם שנה ויותר.
Emama

דיכאון לאחר לידה

הולדת תינוק, לכל הדעות, היא דבר משמח. אלא שעבור לא מעט הורים טריים, אחרי ההתרגשות הראשונית מתחילה תקופה מורכבת לכל הדעות. העובדות מראות ש-5-25% מכלל הנשים, וגברים בשיעור קטן מעט יותר, סובלים מתופעה הידועה בתור דיכאון לאחר לידה. הוא מופיע החל מהחודש הראשון שלאחר הלידה, אך עלול להימשך גם שנה ויותר. מה מביא לכך? וכיצד ניתן להתמודד עם הדיכאון בצורה יעילה?

הסיבות המרכזיות לדיכאון

חשוב להדגיש, בנקודה הזו, שאין כיום תמימות דעים ברפואה המודרנית לגבי הסיבות הספציפיות המביאות לתופעה של דיכאון לאחר לידה. גישה אחת מקשרת בין הדיכאון להיעדר ויטמינים, בעוד אחרת מטילה את האחריות של השינויים ההורמונליים שעוברת האישה בתקופתה ההריון. מצד שני, מחקרים שונים מצביעים על כך שטיפול הורומנלי לא תמיד מסייע להתמודדות עם הדיכאון, ועל כך שגם גברים, שלא עוברים שינויים הורמונליים במהלך ההריון, עלולים לסבול מדיכאון.

סיבה אחרת שעלולה להביא לדיכאון נוגעת למצב החדש של ההורים, ובעיקר – לקשיי ההסתגלות שלהם אליו. התומכים בגישה זו יצביעו על הלחצים המלווים לחודשים הראשונים בחיי התינוק, או אפילו על היעדר שעות השינה. סיבה אפשרית נוספת היא היסטוריה של דיכאון, או אפילו כזה העובר בתורשה: לדיכאון, ידוע כיום, יש גם בסיס גנטי.

יחד עם הנאמר מעלה, מוכרים כיום עשרות גורמים שנתפסים ככאלה שעלולים להגביר את הסיכון לסבול מדיכאון לאחר הלידה. בין השאר, ניתן להצביע על האכלתו של התינוק בפורמולה (ולא בהנקה), דימוי עצמי נמוך, היעדר תמיכה חברתית, מתח ולחץ בחיים, בעיות בזוגיות, היריון לא מתוכנן, עישון – והרשימה עוד ארוכה.

התסמינים האפשריים של דיכאון לאחר לידה

למה בדיוק עלול להביא דיכאון לאחר לידה? החדשות הרעות הן שרשימת התסמינים של דיכאון מהסוג הזה נחשבת לרחבה בכל קנה מידה. אלו הם חלק מהתסמינים העיקריים, שמקשים על חייהם של ההורים הטריים עוד יותר:

  • תחושות של עצב וייאוש
  • הרגשת אשמה או חוסר אונים
  • תחושת ריקנות
  • הפרעות שינה ועייפות
  • הפרעות אכילה
  • אנהודניה
  • ירידה בחשק המיני
  • ליקויים בכתיבה או הדיבור
  • התקפי כעס
  • ירידה משמעותית באנרגיה

במקרים הקיצוניים יותר, עלול הדיכאון להשפיע לרעה על היחס של ההורים לתינוק. בין השאר, מדובר כאן על חשש להישאר עם התינוק לבד, לקושי להעניק לו את הדאגה והסיוע להם הוא זקוק או אפילו לפיתוח רגשות נגטיביים ביחס לתינוק, לעיתים עד לרמה של מחשבות על פגיעה בו.

אז מה ניתן לעשות?

התמודדות עם דיכאון אינה דבר פשוט, על אחת כמה וכמה במקרה שהדיכאון מופיע לאחר הלידה. כדי להפוך את ההתמודדות לפשוטה יותר, חשוב לנסות ולמנוע מהדיכאון להתפתח במימדי ענק. איתור מוקדם של הדיכאון, או הגברת המודעות לכל אותם גורמי סיכון, יכולים לסייע רבות ב"רגע האמת".

גם כאשר כבר מופיע דיכאון לאחר לידה, לא צריך לקחת אותו כ"טבעי". כצעד ראשון, יש לבצע אבחון, שינסה לעמוד על הגורמים המביאים לדיכאון, ולשלול אחרים. הטיפול עצמו מבוסס על מספר כלים עיקריים: טיפולים קוגנטיביים התנהגותיים, מתן תרופות, סיוע של איש מקצוע או אפילו שינוי הרגלי החיים יכולים לסייע מאד למצב הרוח של ההורים הטריים. הגורם המאבחן, כמובן, היא שיציע את הטיפול האידיאלי בנסיבות הקיימות.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.