חיסונים - מידע מפורט אודות חיסונים
Emama

חיסונים

הדרכים היעילות ביותר לשמור על ילדך בריא הינה לוודא שהוא מקבל את החיסונים הנכונים בזמן הנכון. לכן חשוב לדעת אילו חיסונים פעוטות מקבלים ובאיזה גיל מומלץ לקבל אותם.

החיסון המשולש – אדמת, חזרת וחצבת (MMR)

אדמת מתבטאת בחום גבוה ופריחה בכל הגוף, אצל נשים הרות המחלה עלולה לגרום למומים בעובר כגון חירשות, עיוורון ופיגור שכלי.

חזרת מתבטאת בחום גבוה, נפיחות באחת או יותר מבלוטות הרוק, ועלולה לגרום לסיבוכים נוספים שבתורם יכולים לגרום לדלקות באשכים, בלבלב, בקרום המח ובמח.

חצבת מתבטאת בדלקת גרון, עיניים, צינון, שיעול, חום גבוה ופריחה בכל הגוף ועלולה לגרום לסיבוכים נוספים בדרכי הנשימה ובמח. 1 מכל 1000 ילדים החולים במחלה נפטר.

מחלות אלה מדבקות ונישאות באוויר, כך שאת או ילדך יכולים להידבק רק מלהיות בסביבת אדם החולה באחת המחלות.

החיסון המשולש יכול למנוע את ההידבקות במחלות אלו והוא מורכב מוירוסים מוחלשים וניתן בשתי מנות ע"י זריקה לשריר. המנה הראשונה ניתנת בגיל 12-15 חודשים והשנייה בגיל 4-6 שנים. רוב הילדים המתחסנים נגד מחלות אלו לא יחלו בהן, אך אם היינו מפסיקים לחסן, הרבה יותר ילדים היו נדבקים בהן.

מומלץ למבוגרים מגיל 18 ומעלה אשר נולדו אחרי 1956 לקבל לפחות מנה אחת מהחיסון אלא אם כן הם יכולים להראות כי קיבלו את החיסון או שחלו במחלות. (אפשר לקבל את החיסון ביחד עם חיסונים אחרים).

כמו כל תרופה, גם לחיסון זה ישנן תופעות לוואי אפשריות הכוללות תופעות קלות, תופעות בינוניות בחומרתן ותופעות חמורות ונדירות מאוד.

תופעות הלוואי הקלות כוללות חום גבוה, פריחה חולפת, נפיחות בבלוטות הלימפה. אם תופעות אלה מופיעות, הן יופיעו תוך 7-12 ימים לאחר קבלת החיסון ובתדירות נמוכה יותר לאחר קבלת המנה השנייה.

תופעות הלוואי הבינוניות כוללות חום גבוה הגורם לרעידות, כאבי פרקים חולפים (1-3 שבועות לאחר קבלת החיסון וחולפים לאחר כמה ימים או שבועות) וירידה במספר טסיות הדם – תופעות אשר חולפות מבלי לגרום לנזקים.

תופעות הלוואי החמורות (ונדירות מאוד) כוללות תגובות אלרגיות חמורות, דלקת בבלוטות הרוק או באשכים, חירשות עצבית חד-צדדית, דלקת המח (תוך 30 ימים מקבלת החיסון). תופעות אלה עלולות להופיע כ- 5-12 ימים מקבלת החיסון.

אנשים שלא כדאי שיקבלו את החיסון או שכדאי שיחכו לפני קבלתו:

  • לאנשים אשר חוו תגובה אלרגית מסוכנת לג'לטין, לאנטיביוטיקה נאומיצין או למנה קודמת של החיסון, לא מומלץ לקבל את החיסון.
  • לאנשים החולים בזמן שאמורים לקבל את החיסון מומלץ לחכות עד שיבריאו לפני קבלת החיסון.
  • לנשים בהריון מומלץ לחכות עד אחרי הלידה לקבלת החיסון. לנשים אסור להיכנס להריון כ-3 חודשים לאחר קבלת החיסון.
  • יש אנשים שכדאי להם להיוועץ עם רופא לפני קבלת החיסון, אלה כוללים אנשים אשר:

- חולים ב- AIDS או מחלה אחרת המשפיעה על מערכת החיסון.

- מטופלים בתרופות המשפיעות על מערכת החיסון כגון סטרואידים לתקופה של שבועיים או יותר.

- חולה בסוג כלשהו של סרטן.

- מקבל טיפול לסרטן באמצעות תרופות או קרני רנטגן.

- סבל אי פעם ממספר טסיות דם נמוך.

- קיבלו עירוי.

חיסון נגד אבעבועות רוח

אבעבועות רוח הינה מחלת ילדים נפוצה. היא בדרך כלל מתונה אך יכולה להיות חמורה בעיקר אצל ילדים קטנים ומבוגרים. המחלה יכולה לעבור באוויר מאדם לאדם או ע"י מגע עם נוזלי אבעבועה. המחלה מתבטאת בגירוד, חום ותשישות. היא עלולה להתפתח לדלקת עור חמורה, צלקות, דלקת ריאות, פיגור שכלי או מוות. אדם אשר חלה באבעבועות רוח עלול לסבול מפריחה כואבת הנקראת שלבקת חוגרת שנים לאחר מכן. כ-12,000 אנשים בארה"ב מאושפזים כתוצאה מאבעבועות רוח מדי שנה וכ-100 מתים מהמחלה.

רוב האנשים המקבלים את החיסון נגד אבעבועות רוח לא יחלו במחלה, אך אם מישהו אשר כן חוסן בכל זאת לוקט בה, היא בדרך כלל מאוד מתונה – הם יסבלו מפחות אבעבועות, יהיו בעלי סיכוי נמוך יותר לסבול מחום ויחלימו מהר יותר.

ילדים צריכים לקבל מנה אחת של החיסון בין גיל 12-18 חודשים. אנשים שלא חוסנו עד גיל 13 צריכים לקבל 2 מנות של החיסון במרווח של 4-8 שבועות. (ניתן לקבל את החיסון ביחד עם חיסונים אחרים).

אנשים שלא כדאי שיקבלו את החיסון או שכדאי שיחכו לפני קבלתו:

  • לאנשים אשר חוו תגובה אלרגית מסוכנת לג'לטין, לאנטיביוטיקה נאומיצין או (אלה שצריכים שתי מנות) למנה קודמת של החיסון, לא מומלץ לקבל את החיסון.
  • לאנשים החולים בזמן שאמורים לקבל את החיסון מומלץ לחכות עד שיבריאו לפני קבלת החיסון.
  • לנשים בהריון מומלץ לחכות עד אחרי הלידה לקבלת החיסון. לנשים אסור להיכנס להריון חודש לאחר קבלת החיסון.
  • יש אנשים שכדאי להם להיוועץ עם רופא לפני קבלת החיסון, אלה כוללים אנשים אשר:

- חולים ב- AIDS או מחלה אחרת המשפיעה על מערכת החיסון.

- מטופלים בתרופות המשפיעות על מערכת החיסון כגון סטרואידים לתקופה של שבועיים או יותר.

- חולה בסוג כלשהו של סרטן.

- מקבל טיפול לסרטן באמצעות תרופות או קרני רנטגן.

- סבל אי פעם ממספר טסיות דם נמוך.

- קיבלו עירוי.

כמו כל תרופה, גם לחיסון נגד אבעבועות רוח יש תופעות לוואי אפשריות כגון תגובות אלרגיות חמורות, אך הסיכון של נזק חמור או מוות כתוצאה מהחיסון קטן מאוד. קבלת החיסון נגד אבעבועות רוח הרבה יותר בטוח מלחלות במחלה. רוב האנשים המקבלים את החיסון לא סובלים מתופעות לוואי כלל.

תופעות לוואי קלות כוללות נפיחות וכאב במקום הזריקה, חום ופריחה קלה (עד לחודש לאחר קבלת החיסון).

תופעות לוואי הבינוניות בחומרתן כוללות חום גבוה הגורם לרעידות.

תופעות לוואי חמורות (ונדירות מאוד) כוללות דלקת ריאות. ישנן בעיות חמורות כגון ספירת דם נמוכה ופגיעות במח, אך אלה כל-כך נדירות עד שרופאים לא יודעים אם הן נגרמות כתוצאה מהחיסון או לא (אם כן, הן נדירות ביותר).

לאחר קבלת כל אחד מהחיסונים הנ"ל יש לשים לב לכל דבר היוצא מן הכלל כגון תגובה אלרגית חריפה, חום גבוה או שינוי התנהגותי. סימנים לתגובה אלרגית חמורה כוללים קשיי נשימה, צרידות, חרלת (מחלת עור המתבטאת כנגעים מורמים, בצקתיים, בעלי גוון אדמדם שמרכזם לעיתים בהיר), חיוורון, חולשה, פעימות לב מהירות או סחרחורות המופיעים תוך מספר דקות עד כמה שעות מקבלת החיסון. אם אחת מתופעות אלו מופיעות יש ליצור קשר מידי עם רופא.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.