בעיות פוריות - מידע מפורט אודות בעיות פוריות
Emama

בעיות פוריות

בין 10 ל-15 אחוזים מכלל הזוגות המנסים להיכנס להריון חווים בעיות פוריות. איך ניתן לדעת אם ישנן בעיות פוריות? הרי לפעמים כניסה להריון עלולה לקחת זמן, גם אם אין שום בעיה. ההגדרה של זוג כסובל מבעיות פוריות מגיעה לאחר שנה של ניסיונות ללא תוצאה. אז מבחינת הרפואה יש לבדוק אם ישנה בעיה אצל הגבר או אצל האישה שבגללה הכניסה להריון לא מצליחה.

הסיבות לבעיות פוריות קשורות בשליש מהמקרים לבעיה בגוף האישה. בשליש נוסף מהמקרים בעיית הפוריות היא אצל הגבר. ובשליש נוסף מהמקרים הרפואה המודרנית פשוט לא מצליחה לזהות את מקור הבעיה.

ברגע שמגיע זוג אל הרופא המטפל ומעיד כי שנה שלמה של ניסיונות להיכנס להריון לא צלחו, יבצע הרופא המטפל סדרה של בדיקות על מנת לנסות ולזהות אם ישנה בעיה. אנחנו נתרכז בבעיות פוריות אצל נשים.

אבחון בעיות פוריות אצל נשים

הבדיקה הבעיה שעלולה להימצא

בדיקות דם

בדיקות הדם מבררות את המצב ההורמונאלי בגוף. מצב לא תקין מבחינה הורמונאלית עלול להעיד על בעיות בביוץ, ביוץ לא סדיר וכדומה.

אולטרסאונד ובמקרים מסוימים גם לפרוסקופיה – החדרה של מצלמה, בהרדמה כללית, לבדיקת הרחם, השחלות והחצוצרות

  • שחלות פוליציסטיות – שחלות מוגדלות בעלות ציסטות רבות, היוצרות הפרעה בביוץ תקין
  • אנדומטריוזיס – מצב בו רקמת רחם גדלה מחוץ לרחם, לרוב על איברי הרבייה האחרים – השחלות או החצוצרות, ועלולה לגרום להידבקויות ולהפרעה בתפקוד של מערכת הרבייה

צילום רחם

  • חצוצרות חסומות
  • גידולים ברחם
  • מבנה לא תקין של הרחם
  • היצרות של צוואר הרחם – מצב בו צוואר הרחם לא מייצר הפרשה קרום רירי מיוחד שהוא הכרחי לשם מעבר הזרע אל הרחם וקליטת הריון

בדיקת רזרבה שחלתית

מיעוט ביציות – בעיקר אצל נשים מעל גיל 35 הסיבה לקושי להיכנס להריון הוא פשוט רזרבה שחלתית נמוכה

לא כל אישה תעבור את כל הבדיקות, הרופא המטפל יחליט לאילו בדיקות הוא רוצה לשלוח אותה, כאשר מן הסתם ראשית יבוצעו הבדיקות הקלות יותר שאינן פולשניות, ורק אם הבעיה לא תימצא, תיאלץ האישה לעבור בדיקות מורכבות יותר.

מה הטיפול בבעיות הפוריות שנמצאו?

הטיפול כמובן תלוי באופי הבעיה. אם מדובר בבעיה הורמונאלית שגורמת לביוץ לא תקין כמו שחלות פוליציסטיות, הטיפול המומלץ הוא טיפול תרופתי שנועד לאזן את המצב ההורמונאלי של האישה וברוב המקרים טיפול כזה יביא להצלחה.

במקרים בהם ישנה בעיה פיזית של חסימת חצוצרות, גידול, אנדומטריאוזיס וכדומה, הפתרון עשוי להיות ניתוח שיתקן את הבעיה הפיזית, ובמקרים מסוימים יפתור את הבעיה ויאפשר לזוג להיכנס להריון המיוחל. במקרים אחרים, גם ניתוח לא יעזור, ואז מגיע הרגע לשקול הפריה חוץ גופית או תרומת ביציות.

הפריה חוץ גופית (IVF) ותרומת ביציות

הפריה חוץ גופית היא תהליך ארוך, כואב ומתיש בו מוזרקים לגוף האישה הורמונים להכנת גופה להריון, נשאבות ממנה ביציות, עוברות הפריה במעבדה עם הזרע של בן הזוג ואז מוחזרות אל הרחם בתקווה שלפחות כמה מהן ייקלטו להריון מוצלח.

»הפריה חוץ גופית - משרד הבריאות

»הפריה חוץ גופית - ויקיפדיה

כאשר ישנה בעיה בתקינות הביציות של האישה, או בכושר הייצור שלהן, במיוחד לאחר גיל 35, ניתן לקבל תרומת ביציות. התהליך בעצם דומה מאוד לתהליך ההפריה החוץ גופית, כאשר ההבדל הוא שהביציות שיופרו לא יישאבו מגופה של האם לעתיד אלא מגוף של תורמת. אז יופרו על ידי הזרע של בן הזוג ויוכנסו אל רחמה של האם לעתיד.

»מידע מלא על תהליך תרומת ביציות ניתן למצוא באתר אמבריון אינטרנשיונל

תהליכי ההפריה החוץ גופית ותרומת הביציות הם תהליכים קשים ומורטי עצבים, אך במקרים מסוימים של בעיות פוריות, הן אצל הגבר והן אצל האישה, הם הסיכוי היחיד להיכנס להריון. אם אתם מנסים, ללא הצלחה, כבר יותר משנה, קחו אוויר וגשו להיבדק. יכול להיות שישנו פתרון, ויכול מאוד להיות שהוא לאו דווקא התרחיש המסובך ביותר.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.