מתי ילדכם מוכן לוותר על תנומות ביום - מידע מפורט אודות מתי ילדכם מוכן לוותר על תנומות ביום
Emama

מתי ילדכם מוכן לוותר על תנומות ביום

לעיתים, תינוקות ופעוטות מתנגדים לתנומות במהלך היום בגלל מספר סיבות. אחת הסיבות הסבירות ביותר שתינוק בן 6 חודשים יתנגד לתנומה היא כי הוא בדיוק מתחיל להיות נייד והוא פשוט עסוק מדי ומעוניין מדי בכל מה שסביבו בכדי לעצור לתנומה. לעיתים ילדים מפסיקים לנמנם אם יש שינוי משמעותי בחייהם, כגון מעבר לבית חדש. פעוטות לעיתים מפסיקים לנמנם ביום כאשר הם גדולים מספיק להבין שיתכן שיפספסו משהו אם ילכו לישון.

כאשר ילדים באמת מוכנים להפסיק את התנומות שלהם ביום, הם בדרך כלל מקצרים את זמן התנומות שלהם ומתחילים לפספס תנומות כל כמה ימים. אז איך תוכלו לוודא שילדכם עדיין מקבל את המנוחה שהוא זקוק לה?

  • תמשיכו להשכיב אותו לתנומה, גם אם הוא לא ישן ביום שלפני. יתכן שתחשבו שבגלל שפספס תנומה אחת אתמול אז הוא סיים לישון ביום ותפסיקו לנסות להרדים אותו בשעה זו. אך שמירת מחזור התנומות שלו תעזור לגופו לזכור איך לנוח במהלך היום. אם לא תתנו לו את ההזדמנות לנסות לנוח, יתכן שהגוף שלו יאבד את מחזור השינה הטבעי שלו.
  • הקפידו שהמעבר לתנומה במהלך היום יהיה עקבי. כל הפעילויות הקודמות לתנומה יכולות לעזור לילדכם להתחיל להירגע ולהתכונן לשינה. אם פעילויות אלה יהיו מוכרות מיום ליום, הן יעזרו לו להבין שהזמן לישון קרב. כמה מהדברים שעוזרים לתהליך זה כוללים שירים, סיפורים, הנקה ומוזיקה.
  • הקפידו על שעת תנומה קבועה. לגוף האדם יש מחזורים, אפילו ילדים קטנים מפתחים מחזורי יום ולילה. שמירה על מחזור שינה קבוע, יכול לעזור לילדכם להירדם במהלך היום.

אם אתם חושבים שיש צורך לשנות את שעת התנומה של ילדכם, שימו לב מתי הוא מתחיל להתעייף במשך כמה ימים.

  • צרו מקום שקט לתנומה. ילדים מסוימים אוהבים שמאוד חשוך כשהם הולכים לישון, יש כאלה שצריכים שיהיה שקט יחסית בבית כשהם נחים. שימו לב למה ילדכם צריך בזמן התנומות שלו וכך תוכלו ליצור עבורו את הסביבה המתאימה למנוחה.
  • זכרו שילדים צריכים לנוח גם אם אינם ישנים. אם אתם רואים שאתם חסרי סבלנות, מתוחים או מתוסכלים מכך שילדכם לא ישן, תנסו להשאיר אותו לבד בחדר לזמן מה כדי שילמד איך לנוח. אם ילדכם ירגיש את התסכול שלכם זה רק יקשה עליו להירגע או לישון – תהיה לכם יותר הצלחה להרדים את ילדכם אם מטרתכם תהיה לעזור לו למצוא שקט ושלווה.

טעויות שהורים עושים ואיך להימנע מהן

אפילו הורים של ילדים שישנים טוב מתמודדים לעיתים עם מלחמות לפני השינה ביום ובלילה. כ-40% מהילדים סובלים מבעית שינה כלשהי. מומחים הבחינו במספר טעויות שכיחות שהורים עושים כאשר הם מנסים להרדים את ילדיהם. מומחי שינה והורים ותיקים מאשרים כי שינויים פשוטים בשגרת השינה ובסביבה של הילד יכולים לעזור משמעותית למנוע ולתקן בעיות שינה.

1.להשכיב את הילד לישון מאוחר מדי.

שעת שינה מאוחרת יכולה לגרום ליותר מלחמות לפני השינה, בעיות להירדם במהלך היום ולילד להתעורר במהלך הלילה. הליכה לישון בשעה מאוחרת גורמת לתשישות יתר, דבר המקשה על הילד להירדם ולהישאר ישן ובנוסף הילד יתעורר מוקדם יותר.

מה לעשות – קבעו שעות שינה קבועות והקפידו עליהן. אל תחכו שילדכם ישפשף את עיניו מעייפות, יפהק או יילל, אלה סימנים שהשעה כבר מאוחרת מדי. השכיבו אותו לישון מוקדם יותר – אפילו 20 דקות יותר של שינה יכולות לשנות משמעותית. אמנם כל ילד שונה, תינוקות ופעוטות בדרך כלל צריכים 11 שעות שינה בלילה – חשבו באיזו שעה ילדכם צריך לקום בבוקר ולפי זה תקבעו את שעת השינה שלו.

2.הסתמכות על תנועה.

יש הורים המסתמכים על תנועה כדי להרדים את הילד – בעגלה או במכונית.

מה לעשות – השתמשו בתנועה כדי להרגיע ולא ככלי הרדמה. אם ילדכם נרדם בעגלה או בכיסא המתנדנד, עצרו את התנועה. הילד ישן שינה טובה יותר כאשר לא בתנועה.

3.גירוי יתר בארץ החלומות.

המובייל הידוע והמוכר שכל אמא שמה לתינוק מעל המיטה מהווה הסחת-דעת לתינוק ומפריע לו לישון במקום לעזור לו להירדם. לא רק תינוקות סובלים מגירוי יתר לפני השינה, גם ילדים עם יותר מדי צעצועים או בובות במיטה עלולים להתקשות להירדם כתוצאה מכך.

מה לעשות - החשיכו את החדר ותמעיטו בפעילות בשעת תנומה ובלילה לפני השינה.

4.לדלג על שיגרת השינה.

זה חשוב מאוד להקפיד על סדרת פעילויות מרגיעות המובילה לכיבוי אורות – פעילויות אלה מכינות את ילדכם לשינה.

מה לעשות – לא משנה בן כמה ילדכם, הסוד הוא להקפיד על מספר פעילויות קבועות וצפויות לפני השינה כל יום. פעילויות אלה עוזרות לילדכם להירגע מהיום שהיה לו. שגרת שינה יכולה לכלול אמבטיה, סיפור, שירים או תפילה. כל הורה יכול ליצור שגרה שונה, העיקר הוא להקפיד על אותן פעילויות באותו הסדר ובאותה שעה כל ערב לפני השינה.

5.חוסר עקביות.

הרבה הורים נותנים לילדם להיכנס איתם למיטה בלילה. בפעמיים שלוש הראשונות שהילד מתעורר, ההורים יחזירו אותו למיטה שלו, אבל בשלוש לפנות בוקר יכניסו אותו איתם למיטה. חוסר העקביות הזו רק מלמדת את הילד להתעקש יותר מכיוון שבסופו של דבר הוא מקבל מה שהוא רוצה.

מה לעשות – הציבו גבולות. אם אינכם רוצים מיטה משפחתית, עליכם להבהיר לילדכם שעליו לישון במיטה שלו. אם הוא נכנס אליכם למיטה, החזירו אותו למיטתו ואמרו לו בתוקף אך בעדינות שעכשיו הוא צריך לישון והוא צריך להישאר במיטה שלו. אל תוותרו לו. יש מקרים מיוחדים כמובן – אם ילדכם חולה או מפחד מסערה חזקה בחוץ, הרגישו חופשיים להישאר איתו במיטה שלו מעט או אפילו לישון על מזרון לידו בחדר שלו. אבל אחר כך חיזרו לשגרה הרגילה שלכם.

6.לעבור מהעריסה למיטה של "גדולים" מוקדם מדי.

העברתם את ילדכם למיטה ופתאום הוא מתעורר באמצע הלילה וקם מהמיטה לבד. הרבה ילדים לפני גיל 3 לא מוכנים עדיין למעבר מהעריסה למיטה. הם עדיין לא פיתחו את ההבנה של להישאר בגבולות הדמיוניים שהמיטה מייצגת.

מה לעשות – חכו שילדכם באמת יהיה מוכן לעבור למיטה ולוותר על העריסה. אם ילדכם מתקשה להישאר במיטה שלו במהלך הלילה, תמיד אפשר לחכות עוד קצת ולהחזיר אותו לעריסה. ילדכם יהיה מוכן למעבר למיטה בסופו של דבר, יתכן שהוא אפילו יבקש לעבור למיטה של גדולים מעצמו.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.