אוטיזם - מידע מפורט אודות אוטיזם
Emama

אוטיזם

אוטיזם היא הפרעה התפתחותית המאופיינת ע"י תפקוד לקוי של מוטוריקה (תנועה), עצבים, קוגניציה (הכרה שכלית) והתנהגות. אוטיזם בדרך כלל מופיע בשלוש השנים הראשונות לחייו של תינוק כתוצאה מהפרעה במערכת העצבים המשפיעה על הפעילות התקינה של המח ומשפיעה על היכולת שלו לתקשר עם אחרים. אוטיזם נחשב ל"הפרעה מגוונת" המשפיעה על אנשים בצורות שונות ובדרגת חומרה שונה. אוטיזם שכיח יותר אצל בנים מבנות, כ-1 מכל 150 ילדים נפגעים מאוטיזם ולמרות שאין גורם אחד ידוע, עדיין ניתן לטפל ולרפא אוטיזם. מחקרים הוכיחו כי גילוי מוקדם של ההפרעה וטיפול מוקדם בה יכולים לשפר את התוצאות בצורה משמעותית.

להכיר את הסימנים

חשוב להכיר את הסימנים של אוטיזם מכיוון שזיהוי מוקדם מאפשר התערבות מוקדמת שיכולה לשפר את התוצאות בצורה משמעותית. כדאי לשים לב לדברים הבאים בהתפתחותו של תינוקך:

עד גיל 2-3 חודשים: תינוקך לא יוצר קשר עין באופן תדיר.

עד גיל 3 חודשים: הוא לא מחייך אלייך או למשמע קולך.

עד גיל 6 חודשים: הוא לא צוחק או מביע שמחה בדרכים אחרות.

בערך בגיל 8 חודשים: הוא לא עוקב אחר מבטך כשאת מפנה אותו ממנו למקום אחר.

עד גיל 9 חודשים: הוא לא התחיל למלמל.

עד גיל שנה: הוא לא פונה אלייך כל פעם שאת קוראת בשמו.

הוא לא מתייחס לקריאות שמו אך מראה מודעות לקולות רקע.

הוא לא מקיים דיאלוג קולות איתך.

הוא לא התחיל לנפנף לשלום בידו.

הוא לא עוקב אחר האצבע שלך המצביעה על משהו.

עד גיל 16 חודשים: אין לו מילים כלל.

עד גיל 18 חודשים: הוא לא מצביע על דברים שמעניינים אותו.

עד גיל שנתיים: הוא לא יודע לפחות 50 מילים ואינו יודע ליצור צירוף משמעותי של 2 מילים.

בכל עת: מראה אובדן של כל אחת מהפעולות שרכש בעבר.

עוד סימני אזהרה שכדאי לשים לב אליהם:

חוסר עניין בקשרים חברתיים.

חוסר משחק ספונטני או דמיוני.

פיקסציה מתמדת בחלקים מסוימים של פריטים.

לעיתים תיתכן התנהגות תוקפנית או פגיעה עצמית.

התנגדות לשינויים.

צוחק או בוכה ללא כל סיבה ברורה או מפגין מצוקה מסיבות שלא ברורות לאחרים.

מעדיף להיות לבד.

בעל התקפי זעם.

חוסר רצון לקבל או לתת חיבוק.

היקשרות אובססיבית לפריטים.

רגישות יתרה או מועטה לכאב.

חסר פחדים אמיתיים לסכנה.

חסר תגובות לאותות מילוליות – עושה עצמו חירש למרות שבדיקות הראו שהשמיעה בסדר.

אין סיבה להיכנס ללחץ אם תינוקך מראה אחד או שניים מהסימנים לעיתים נדירות, אך כדאי להיוועץ עם רופא לבדיקה מעמיקה יותר.

הדרישות הכרוכות בגידול ילד אוטיסט

הדרישות גדולות ומשפחות רבות חוות רמות גבוהות של מתח. הכרת האתגרים המצפים לכם והכנה עצמית לעניין יעשו הבדל רב לכל הקשורים כולל הורים, אחים, סבים, משפחה נרחבת וחברים. הייחודיות של כל אוטיסט הופכת את הגידול שלו לשונה בכל משפחה, אך ישנם כמה נושאים עקביים שרוב המשפחות ירצו לדעת עליהם כדי לאפשר לתת את התמיכה הטובה ביותר לאוטיסט ולקרובי משפחה.

נושאים אלו משפיעים על חלק מההחלטות שעליכם לעשות, כאשר רובן עלולות להיות בתחומים בהם אתם לא מרגישים מספיק מיודעים, לרוב מדובר בתחום החינוך הניתן לילדכם.

ישנן גישות שונות של חינוך שיכולות להקטין חלק מהאתגרים הקשורים לאוטיזם – התערבות מוקדמת יכולה להפחית התנהגות מפריעה (disruptive behavior), בנוסף חינוך יכול ללמד קישורי עזר-עצמי המאפשרים עצמאות רבה יותר. כל אוטיסט הינו ייחודי ובעל יכולות שונות, אחד יכול להיות בעל אינטליגנציה ממוצעת או מעל לממוצע ואחר יכול להיות מתחת לממוצע, לכן יש להתאים לכל ילד וילד את התוכנית שמתאימה ליכולות הלמידה ורמת התפקוד הייחודים שלו.

"טיפול"

ישנן כמה גישות אפשריות לטיפול באוטיזם, אך חשוב לזכור שבמקרה זה יש להתייחס למילה "טיפול" בצורה מוגבלת מאוד מכיוון שלא מדובר בריפוי אלא בדרכים לשפר את המצב, לעיתים בצורה משמעותית. הגישות האלו יעילות ביותר אצל ילדים מתחת לגיל 3, אך לעיתים משלבים אותן גם בתוכניות לימוד של ילדים מבוגרים יותר. העיקר להתאים לכל אחד ואחד את התוכנית המתאימה ליכולות שלו על מנת להשיג את התוצאות המיטביות.

ישנן 3 קטגוריות עיקריות של גישות טיפוליות:

1. התנהגותית ותקשורתית: מודל מתוכנן היטב של תמיכה בהתנהגות חיובית ובונה מאפשרת לשפר את איכות החיים של אוטיסטים ושל משפחתם. מודל תמיכה מאפשר חיים מספקים למרות שלא ניתן לרפא אוטיזם לגמרי.

2. ביו-רפואי (עוסק בחקר הקשר בין כימיה לתפקוד בגוף) ותזונתי: אמנם אין תרופות, ויטמינים או דיאטה מיוחדת אשר יכולים לתקן בעיות נוירולוגיות (של מערכת העצבים) הקשורות לאוטיזם, אך ישנן תרופות המשמשות לטיפול בהפרעות אחרות (כגון היפראקטיביות, קשיי ריכוז, דיכאון וחרדה) אשר לעיתים יעילות גם בטיפול בחלק מההיבטים ההתנהגותיים הקשורים לאוטיזם. בנוסף ייתכן שהוספת ויטמינים כגון B6 ו- B12 והוצאת גלוטן (חלבון המצוי בדגנים) וקזאין (חלבון החלב) מהדיאטה יכולים לעזור לעיכול, אלרגיות וחברותיות מכיוון שחלבונים אלו יכולים להפריע לתפקוד הרגיל של המוח אם אינם מעוכלים. קבוצת הויטמינים מסוג B מייצרים אנזימים החיוניים לפעילות המח, הוספת ויטמינים אלו לדיאטה יכולה לשפר סימפטומים של אוטיזם כגון יצירת קשר עין, בעיות התנהגותיות, כושר ריכוז טוב יותר ושיפור בלמידה. ויטמין C יכול לעזור בסימפטומים של מחסורים כגון דיכאון ובלבול.

3. רפואה אלטרנטיבית: כוללת שיטות שונות כגון מוזיקה, אומנות או תרפיה עם בעלי חיים כדי לשפר את יכולות התקשורת של אוטיסטים, לפתח אינטראקציות חברתיות ולתת תחושת סיפוק. ניתן לשלב את הגישות השונות בתוכניות הלימודים או לעבוד עליהן בנפרד. אומנות ומוזיקה יעילים בעיקר בשילוב חושים – מספקים תמריץ לחושי המישוש, הראייה והשמיעה.

תרפיה עם מוזיקה מועילה להתפתחות יכולת הדיבור והבנת השפה. אפשר להשתמש בשירים כדי ללמד שפה ואת היכולת לחבר משפטים.

תרפיה ב אומנות יכולה לתת לאוטיסט דרך לבטא את עצמו ללא מילים.

תרפיה עם בעלי חיים יכולה לכלול רכיבה על סוסים או שחייה עם דולפינים ואלה יכולים לשפר קואורדינציה והתפתחות של תנועות ולספק תחושת ביטחון עצמי.

בכל אחת מהשיטות הנ"ל מומלץ להיוועץ עם רופא ולעשות את הבדיקות המתאימות (כגון בדיקות דם למדידת כמות הויטמינים בגוף).

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.