מחלות עור נפוצות בקרב תינוקות - מידע מפורט אודות מחלות עור נפוצות בקרב תינוקות
Emama

מחלות עור נפוצות בקרב תינוקות

עור התינוק הוא רגיש ועדין. כתוצאה מטיפול לוקה בחסר, עלול התינוק לסבול ממחלות עור בדרגות חומרה שונות, וכן להידבק במחלת עור ויראלית במסגרת בה הוא שוהה, למשל בפעוטון או בגן. במרבית המקרים, מחלות העור הנפוצות אינן מסוכנות, אם כי הן גורמות סבל לתינוק ותחושת צריבה או גרד. המאמר שלפניכם יעסוק במחלות עור נפוצות בקרב תינוקות ובטיפול המיטבי לכל אחת מהן.

מחלות העור הנפוצות בקרב תינוקות

  • אטופיק דרמטיטיס – או בשמה השני אסטמה של העור, באה לידי ביטוי בפריחה באזורים מסוימים כמו אזור הצוואר, הלחיים היא מופיעה ועד לברכיים או למרפקים. אסטמה של העור אצל תינוקות וילדים נפוצה מאוד ובסביבות 10-20 אחוז מהתינוקות והילדים סובלים ממנה בעיקר בחודשי בקיץ בשל הזעה מוגברת. ניתן לשפר את מצב העור על ידי שימון בקרמים וסבוני אמבטיה ייעודיים למחלה ביגוד של 100 אחוז כותנה ולשמור על טמפרטורה קרירה בבית.
  • סבוריאה - סבוריאה היא מחלת עור נפוצה מאוד בקרב תינוקות עד גיל שנה. היא באה לידי ביטוי בפריחה שומנית ואדומה ובקשקשים ומופיעה בעיקר בעור הקרקפת אך גם באזורים בהם יש כפלים וכתוצאה מכך לחות – מאחורי האוזניים, באזור החיתול ובכפלי הרגליים. סבוריאה מופיעה ללא סיבה מיוחדת ואינה מזיקה לתינוק.
  • תפרחת חיתולים - תפרחת חיתולים היא דלקת של העור באזורים המכוסים בחיתול. היא נגרמת כתוצאה מחיתול שלא מוחלף בזמן, והשילוב בין לחות שתן וצואה גורם לעור להיות מגורה ולפתח פריחה מגרדת ולא נעימה. אם יש זיהום פטרייתי יש צורך לראות רופא.
  • אקנה של תינוקות – אקנה של תינוקות דומה במראה שלו לאקנה של מבוגרים. הוא בא לידי ביטוי בבליטות אדומות על העור, כשבמרכזן נקודות לבנות. הפריחה נגרמת לרוב כתוצאה מחשיפת התינוק להורמונים של האם, ונפוצה בעיקר בשלב הראשוני של חיו, במהלך הוגש הראשון. מתי ניתן לצפות לפריחה? בין השבוע השני לשבוע הרביעי לחיו של התינוק.
  • יבלות ויראליות מולסקום – יבלות ויראליות דמויות כיפה בצבע אדום, הנוצרות כתוצאה מזיהום בעור שנגרם מנגיף הפפילומה האנושי. זוהי מחלת עור נפוצה בתינוקות וילדים ומדבקת מאוד, אך היא אינה מסוכנת.

דרכי האבחון המקובלים

הדרך לאבחן קיום של מחלת עור ואת הסוג שלה היא באמצעות רופא ילדים או רופא עור מומחה. לכל מחלת עור יש את המאפיינים שלה – פיזור הפריחה, הצבע שלה, הגבולות שלה וגם האם היא שטוחה או מעט גבוהה מן העור. במקרה של חשד למחלה זיהומית או גנטית, יתכן שיהיה צורך לקחת ביופסיה עורית. הטיפול במחלות העור השונות יכול להיות טיפול שמרני ביתי או טיפול תרופתי למשל על ידי משחות עם סטרואידים.

אפשרויות הטיפול השונות

  • אטופיק דרמטיטיס – קירור העור באמצעות מגבת קרה ולחה עשוי לשפר את המצב ולהקל על הגרד. במקרים שזה אינו עוזר, ניתן לבקש מבית המרקחת משחות ייעודיות למחלה. יש לשים לב שככל שהתינוק מגרד את העור כך הפריחה מחמירה.
  • תפרחת חיתולים – טיפול שמרני ביתי יכול להיעשות באמצעות מקלחת לעיתים קרובות, ייבוש העור באופן מלא ואוורור שלו, וכן על ידי משחות סטנדרטיות לתינוקות להקלה. אם זה לא עוזר, ניתן לבקש מרשם רופא למשחה המכילה סטרואידים.
  • אקנה - לטיפול באקנה ניתן לטיול להשתמש במשחות המכילות סטרואידים כדי להקל על הדלקת.
  • יבלות ויראליות – יבלות ויראליות נוטות להעלם עם הזמן, לרוב בתוך מספר חודשים. הן אינן כואבות אך מהוות מטרד אסתטי. הדרך לטפל ביבלת, אם לא רוצים לחכות שהיא תעבור מעצמה, הוא באמצעות טיפול בחומרים הממיסים את היבלת או בטיפול בלייזר. בתינוקות וילדים פעמים רבות מעדיפים לא לטפל ולחכות לנסיגה ספונטנית של היבלת.

לצד שיטות הטיפול המערביות, ישנה דרך טיפול באמצעות רפואת המזרח - רפואה סינית , שנחשבת ליעילה ואינה מחדירה לגופו של התינוק חומרים כימיים אלא מבוססת על תכשירים טבעיים. בראש הטיפולים ניתן להצביע על צמחי מרפא והתאמה של תזונה נכונה על פי מחלת העור ממנה סובל התינוק. למחלות דלקתיות כאסתמה של העור ניתנים צמחים נוגדי דלקת וגרד, בעוד שליבלות ויראליות כמולסקום ניתנים צמחים מחזקי מערכת חיסון וצמחים בעלי פעילות אנטי ויראלית הן לשתייה והן למריחה. וכן דיקור סיני שאינו כואב, מאזן את מערכת החיסון כלל וממריץ ומחדש את זרימת הדם ואת התחדשות התאים ובכך מקל על הדלקתיות ומפחית את הגרד.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.