מדריך לפי שבוע – שבועות 4-6 - מידע מפורט אודות מדריך לפי שבוע – שבועות 4-6
Emama

מדריך לפי שבוע – שבועות 4-6

איך נראה העובר שלך השבוע?

מדריך לפי שבוע – שבועות 4-6

שבוע עשרים

שבוע רביעי

(הספירה מתחילה מהיום הראשון של המחזור האחרון שלך)

מה עובר עלייך – מזל טוב! את תשמעי את צירוף המילים האלה הרבה מעכשיו. אז מרגע זה והלאה, תהפכי למכונה בריאה: תאכלי נכון ותתעמלי במתינות. במקום לחשוב על סידורים בצהרים, תתחילי לחשוב על תנומות צהרים. כל מה שאת עושה עכשיו, את עושה עבור שניים, אז קחי נשימה עמוקה, תחלמי בהקיץ לעיתים קרובות ותתני לגופך לעשות את עבודתו המופלאה.

מבחינה גופנית, יתכן שתחווי כל אחד מהסימפטומים הבאים: תפספסי מחזורים, בחילות, הקאות, סחרחורות, כאבי ראש, נפיחות, התכווצויות קלות, חוסר תיאבון, תחושת שובע, הליכות מרובות לשירותים להתפנות ורגישות בשדיים. יש נשים שלא חוות סימפטומים כלל ומרגישות פשוט נפלא, גם זה טבעי לחלוטין.

מה עובר על התינוק – הביצה המופרית סיימה את מסעה בן 7-10 ימים אל הרחם שלך, שם היא משתרשת לתוך משטח רירית הרחם. כעת היא נקראת בלסטוציסט (בועית הנבט) והיא התחלקה כבר לשני חלקים. בזמן שאת קוראת את מאמר זה, החלק הראשון יוצר את השליה והחלק השני יהפוך להיות העובר. שתי השכבות אשר יוצרות את השק המחזיק את מי השפיר התפתחו, ותחילתו של הגבעול המחבר – שיהפוך להיות חבל הטבור – מופיע. בקיצור, ביתו החדש של התינוק שלך נבנה במהירות.

אכילה לשניים – אם לא התחלת עדיין לקחת מנה יומית המכילה 400 מיקרוגרם של חומצה פולית (תרכובת מקבוצת הויטמין-B החיונית להתפתחות התאים וריבוי מצויה בפירות טריים, צמחים ירוקים, כבד ושמרים) אז כדאי שתתחילי. חומצה זו מפחיתה פגמים בצינורות העצביים של תינוקות והיא במיוחד חיונית לפני העיבור ובמהלך השבועות הראשונים האלה של ההיריון. ישנם מחקרים המראים כי חומצה פולית מפחיתה את מקרי ההפלות ומפחיתה את הסיכויים לידה מוקדמת.

עובדת השבוע – ברגע שאת מגלה שאת בהיריון, קבעי פגישה עם המיילדת שלך. טיפול טרום לידתי מוקדם הוא חיוני. השבועות הראשונים הללו הם מהחשובים בהתפתחות הגופנית של תינוקך.

שבוע חמישי

מה עובר עלייך – גופך עובד שעות נוספות כעת כדי לייצר חיים חדשים ומיוחדים. יתכן שתרגישי מותשת ועצבנית בצורה לא רגילה. ברור שהריצה לשירותים כל כמה דקות לא ממש עוזרת. זוהי התוצאה של המטבוליזם (חילוף חומרים) הגובר שלך ולשלפוחית השתן שגדלה. יתכן שהשדיים שלך יהיו רגישים ביותר כעת ואולי תגלי שזה עוזר לישון בחזיית ספורט. אל תדאגי, קצב הגדילה של השדיים מאט בשלושת השבועות הבאים.

מה עובר על התינוק – בימים הקרובים, ליבו של התינוק שלך יתחיל בהתפתחותו הראשונית, אשר מאוחר יותר הופך לפעימות ברורות וניכרות. בסוף השבוע החמישי להיריון, אורכו של העובר הוא כ-1.5 עד 2 מילימטר. כל האיברים המרכזיים של התינוק שלך מתחילים להתפתח, ותווי פנים כמו אוזניים ועיניים מתחילים להתפתח. הצינור העצבי, שבעתיד יקבל את הכינוי חבל הטבור, מתאחה השבוע. מתחילים להופיע ניצנים שיתפתחו להיות הרגליים והידיים. אין פלא שאת כל כך מותשת!

אכילה לשניים – במקומות מסוימים בעולם, מי ברז אינם בטוחים בזמן ההיריון. במקומות מסוימים גילו רמות גבוהות של עופרת במים, דבר שעלול לגרום למומים בעובר. אמנם שתיית מים מינרליים היא נראית האלטרנטיבה המועדפת, גם מים מינרליים עלולים להכיל חומרים מזהמים, והחוסר בפלואוריד (תרכובת כימית המשמשת כחומר למניעת עששת) עלול להשפיע על שיניו של התינוק שלך. הדבר הבטוח ביותר עבורך הוא לדבר עם הרופא שלך.

עובדת השבוע – אם את מכורה לקפה הפוך כל בוקר, במקום זה תשקלי להזמין חלב חם עם קצף. שתיית משקה מרגיע (ובריא) יעזור לך להמשיך את טקס פתיחת הבוקר שלך, בזמן שאת מספקת לתינוק שלך סידן ונמנעת מיותר מדי קפאין. מינרלים כגון סידן וברזל אינם מושפעים מרתיחה, אז תיהני!

שבוע שישי

מה עובר עלייך – את מרגישה לא טוב? הריח של הקפה על הבוקר גורם לך לרצות לרוץ לשירותים? אם כן, זה נשמע כמו בחילת בוקר. כשלישי עד חצי מהנשים ההרות סובלות מבחילות, אשר בדרך כלל מפסיקות עד תחילת השליש השני שלי ההיריון (סוף החודש השלישי). יתכן שהבחילות נגרמות כתוצאה מרמות מוגברות של אסטרוגן (הורמון מין נקבי), בנוסף להתרחבות המהירה של הרחם. אך יש גם חדשות טובות: מחקרים מראים כי בחילת בוקר עלולה להיות קשורה לסיכון מעט מופחת להפלה. (אין מה לדאוג אם אינך סובלת מבחילת בוקר, תגידי תודה).

מה עובר על התינוק – אורכו של העובר כעת הוא כ- 3 עד 5 מילימטר. המוח מפתח שלושה חלקים נפרדים: המוח הקדמי (זיכרון והיגיון), המוחה התיכונה (מתרגם מסרים מהמוח לאיברים פנימיים וגפיים), ומוח אחורי (מווסת את הנשימה ותנועת שרירים). בשלב זה, העובר כבר תלת-ממדי ועטוף לגמרי בקרום שפירי.

ליבו של התינוק שלך כבר פועם ומחזור הדם כבר ניכר. הכליות והכבד גדלים מהר, והצינור העצבי המחבר בין המוח לבין עמוד השדרה נסגר.

השליה מתפתחת במהירות, אך היא לא תשתלט על יצירת הורמונים עד השבוע השנים עשר.

אכילה לשניים – הימנעות מבחילת בוקר יכול להיות מאוד אתגרי, הנה כמה עצות שיכולות לעזור:

  • אכלי חטיף חלבוני המכיל מעט עמילן וסוכר טבעיים לפני שאת הולכת לישון.
  • כאשר השעון המעורר מתחיל לצלצל, כרסמי מעט קרקרים לפני שאת יוצאת מהמיטה וחכי כ-20 דקות לפני שאת קמה.
  • הגבילי אכילת שומנים בארוחת הבוקר, תאכלי פרי או מיץ בסוף הארוחה.
  • מצאו שזנגביל יעיל בטיפול בבחילות.
  • את יכולה גם לקחת שתי מנות של 50 מיליגרם של ויטמין 6B ביום, אך לעולם אל תעלי על יותר מ-200 מיליגרם ביום.
  • תזונה מלאה בחלבונים המכילה סויה, חלב, גבינה ודגים גם יכולה לעזור.
  • הכי חשוב, תאכלי ארוחות קטנות לעיתים תכופות, ותמיד הקפידי להחזיק בתיק שלך חטיף בננה או קרקרים לשעת חירום כדי שאף פעם לא תמצאי את עצמך בלי כלום.

עובדת השבוע – מתח יכול רק להחמיר בחילת בוקר, בנוסף לתשישות גוברת, קשיי עיכול והסיכוי לפתח כאבי צוואר וגב וכאבי ראש. עכשיו זה הזמן המושלם עבורך להתחיל ללכת לכיתת יוגה טרום לדתית, אך קבלי אישור מהרופא שלך קודם. תלכי לישון שעה קודם כל ערב. גופך בהחלט צריך את כל העזרה האפשרית בזמן שהוא עובד שעות נוספות להזין ולתחזק חיים חדשים.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.