מאיפה באים ילדים - מידע מפורט אודות מאיפה באים ילדים
Emama

מאיפה באים ילדים

איך מסבירים לילדים שלנו מאיפה באים ילדים? איך אתם תגיבו לשאלה הבלתי נמנעת הזו מילדכם? האם תעדיפו לספר להם את האמת ולהתחיל להסביר להם על יחסים שבינו לבינה או שאולי תעדיפו להמציא סיפור מעניין על גלולות שנשים יכולות לבלוע כאשר הן רוצות להיכנס להריון? השאלה הגורלית "מאיפה באים ילדים לעולם" שכל ילד ישאל מתישהו במהלך חייו הצעירים, תגרום ללבו של כל הורה לפעום בחוזקה ולצמרמורות לכל אורך עמוד השדרה! מהי הדרך הנכונה ביותר לטפל בסוגייה זו? מהי בעצם התשובה הנכונה? חסידה? גלולה? אולי בכלל קונים תינוק בחנות מיוחדת שרק ה"גדולים" יכולים לראות?

הסוד הוא לדעת מה בדיוק הילד רוצה לדעת בעצם ולענות להם בדרך המתאימה לגילם. יתכן שילד בן 3 וילד בן 6 ישתמשו באותן מילים כדי לשאול את השאלה אבל כל אחד בעצם רוצה לדעת משהו אחר – יתכן שילד בן 3 רוצה פשוט לדעת מאיפה אחיהם החדש הגיע, לעומתו ילד בן 6 ירצה לדעת איך הוא הגיע לשם. אז תשאלו את ילדכם מספר שאלות כדי לדעת מהי הבנתו על הנושא ומה בעצם הוא רוצה לדעת.

חשוב לבחור בהקפדה את המילים בהן אתם משתמשים לענות לילדכם על שאלות. אם תבחרי להגיד לילדך שיש לך תינוק בבטן במקום רחם, סביר להניח שתשובה זו תגרור מתח חדש של שאלות כגון "לאן האוכל שאת אוכלת הולך כשהתינוק שם?" ו"התינוק גם אוכל את האוכל שאת אוכלת?". לעיתים השימוש במונחים הלא נכונים עלולים אפילו להפחיד את ילדכם. לכן חשוב להחליט אם ללמד אותם את השמות האמיתיים של איברי הגוף או לא. למשל, אפשר לתאר את הרחם כאיבר מיוחד בבטן של האמא שבו התינוק נמצא עד שנולד, השימוש במילה בטן עלולה להפחיד אותו שמה גם הוא יכנס להיריון.

ככל שהשאלה של ילדך מסובכת יותר, מומלץ לחשוב טוב יותר על התשובה שתבחרי לענות לו. אל תפחדי להגיד לו שאת צריכה לחשוב קצת על תשובה טובה לתת לו או לחפש ספר שיוכל לעזור לך. הרבה ילדים מאוד נהנים מספרי תמונות של התפתחות העובר כך שהם יכולים לראות מה קורה ברחם של אמם.

לפעמים יתכן שהשאלה באה מילד שלא שלך, במקרה כזה התשובה הטובה ביותר תהיה להפנות את הילד להוריו. (אולי כדאי גם להודיע להורים של אותו ילד שכדאי שיתכוננו לשאלה הגורלית.)

אם אתם רוצים שילדכם יתחיל לשאול שאלות, אם זה כי לדעתכם הגיע הזמן לדבר איתו על הנושא או כי אמא בהריון, דרך טובה לגרום לו לשאול היא להראות לו נשים בהריון ברחוב. הילד יתחיל להתעניין ולשאול שאלות, חשוב לזכור, כאשר עונים על שאלות מסוג זה, לתת לילד להוביל את השיחה לנושאים שמעניינים אותו. חשוב להתחיל בתשובות הכי פשוטות שאפשר ואם הילד מסתפק בהן אז לא להמשיך אלא אם כן הוא ממשיך לשאול ורוצה לדעת יותר פרטים. תנסו לא לתת למבוכתכם להשפיע על הדרך שבה אתם עונים על שאלותיו.

אז איך בעצם עונים על שאלת מיליון הדולר? נחלק את המשימה הקשה ל- 8 שלבים:

  • תדברו עם ילדכם ברגע שהם מעלים את הנושא, אם יש לכם את הזמן לדון בו. אם התזמון או הסביבה אינה מתאימה לשיחה מסוג כזה, הסבירו לילדכם מתי תוכלו לדבר איתם על הנושא ודבקו בהבטחתכם.
  • הסבירו לילד רק מה שהוא רוצה לדעת מבלי להיכנס ליותר מדי פרטים. אחרי שהוא הפנים את העובדות הפשוטות, תוכלו לעבור לפרטים המסובכים יותר.
  • קחו אותו ברצינות, אל תצחקו על השאלה שלו ואל תגרמו לו להרגיש מטופש על ששאל.
  • השתמשו במונחים הנכונים. אם ילדכם רוצה לדעת איפה גדל התינוק, הסבירו לו מהו הרחם. אם הוא רוצה לדעת איך התינוק מגיע לרחמה של אמא, הסבירו לו מהם הזרע והביצית, בנוסף מהם הפין והוגינה אם יש צורך בכך, ובדרך הפשוטה ביותר שאפשר.
  • הסבירו לו את המושג "פרטיות" – הרבה ילדים עלולים לשאול אם הם יכולים להסתכל כאשר מסבירים להם על קיום יחסי מין – הסבירו להם שזהו משהו שאמהות ואבות עושים בפרטיות כאשר הם אוהבים אחד את השנייה.
  • הסבירו לילד כמה זמן לוקח לעובר לגדול. זה חשוב כאשר מנסים להכין אותו להולדת אח או אחות.
  • תשתדלו לענות בקצרה ובפשטות עד כמה שפשר – אם השיחה תהפוך למעין נאום מצדכם הילד עלול לאבד עניין ולהפסיק להקשיב.
  • חיזרו על עצמכם אם יש צורך בכך כדי לוודא שילדכם מבין את כל מה שאתם אומרים לו.

בגיל 3 או 4 ילד מסוגל להבין שאבא מספק את הזרע ואמא את הביצית, וכאשר הם נפגשים ומתחברים, מתחיל לגדול תינוק. תשובה זו עלולה לספק אותו, אך אם הוא רוצה לדעת איפה אמא ואבא שומרים את הזרע והביצית, אתם יכולים להסביר לו מהם אשכים ושחלות.

שאלות נוספות שילדכם עלול לשאול ואיך לענות עליהן:

  • איך התינוק יוצא מהבטן של אמא? - תשובה: רוב התינוקות יוצאים דרך הוגינה של האם אשר נמתח כדי שהתינוק יוכל לצאת. (חשוב להבהיר לילד שוגינה ופי הטבעת או צינור השתן הם לא אותו הדבר). אם התינוק מתקשה לצאת מהוגינה, הרופא יכול לפתוח את הבטן והרחם, להוציא את התינוק ולתפור לאמא את הבטן בחזרה.

אל תופתעו אם ילדכם ישאל את אותן שאלות שוב ושוב. זה לא אומר שנתתם לו תשובה לא טובה בפעם הראשונה, אין שום צורך לשנות את הגרסה שלכם, ילדכם פשוט מנסה לספק את סקרנותו ולהעשיר את הידע וההבנה שלו ויתכן שיהיה צריך לשמוע את זה שוב ושוב כדי להפנים.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.