לגלוגים רכילות ומוניטין - מידע מפורט אודות לגלוגים רכילות ומוניטין
Emama

לגלוגים רכילות ומוניטין

לגלוגים ורכילות סובבים את בתך כל יום והם מהווים את היסוד לחבורות ופופולריות (מקובלות). אמנם בתך עלולה להרגיש שהם מספקים לה את הבמה להתחבר לחברות שלה, לגלוגים ורכילות יכולים גם לתפקד כנשק רב-עצמה להסיט בנות אחת נגד השנייה.

לגלוגים – לעגנות זו התנהגות אשר מתרחשת גם בתוך החבורה וגם מחוצה לה, ובשני המקרים היא אכזרית. התנהגות זו נועדה כדי להעמיד מישהי (הנלעגת) במקומה. ראשית, היא נלעגת ללא הרף על משהו שאין לה בטחון עצמי לגביו – נראה שבנות תמיד יודעות בדיוק מה לומר כדי לגרום למבוכה המרבית. ואז, מבטלים אותה או יורדים עליה כאשר היא מגנה על עצמה – משפטים בסגנון של "אין לך חוש הומור? צוחקים איתך!" או "למה את עושה מזה כזה סיפור?" לעיתים קרובות, מה שנובע מכך זה שהיא מתנצלת על שדיברה מלכתחילה או מקבלת את ההתנהגות כדי שלא תאבד את מקומה בחבורה.

רכילות – בנוסף ללגלוגים, רכילות היא אחד הנשקים שבנות משתמשים בו על מנת להשפיל אחת את השנייה ולחזק את מעמדן החברתי. הסיבה לכך שרכילות כל כך משפילה היא שהמשמעות של הבחינה העצמית הטבעית של בחורות היא שהן באמת מרגישות כאילו כל העולם שם לב לכל מה שהן עושות, ומה שאומרים עליהן ומעמדן החברתי בבית ספר לעיתים קרובות מהווה את הבסיס לזהות העצמית שלהן.

על מה בחורות מרכלות – בבית ספר יסודי על עימותים עם חברות, תחרויות בין חבורות, בנים והידלקויות. בתיכון הן כבר מתחילות לדבר על מי קיימה יחסי מין במסיבה האחרונה, מי השתכר או השתמש בסמים ואת מי מנצלים.

מוניטין ותדמית – מוניטין זה תוצר לוואי של רכילות קבועה ובין אם המוניטין טוב או רע, הוא לוכד בנות. ישנן הרבה דרכים ליצור לבת מוניטין מסוים. בנים ובנות אחרים מרכלים עליה וכך היא מסווגת ומתויגת. ההירארכיה החברתית והחבורה אליה שייכת הבחורה יכולים להגן עליה מפני מוניטין רע. למשל, ילדה אשר שייכת לחבורה המקובלת יכולה לחמוק ממוניטין של פרוצה אפילו אם היא מקיימת יחסי מין לעיתים קרובות. לעומת זאת, אם ילדה שאחרות לא אוהבות מסווגת כפרוצה, זה יחזיק.

איך לדבר על לגלוגים ורכילות עם בתך

הבחירה של הזמן המתאים לדבר על לגלוגים ורכילות היא לא קלה. הרבה הורים מתפתים פשוט להגיד לבנותיהם להתעלם מהלגלוגים וזה ייפסק או שהרכילות תעבור הלאה למישהו אחר בקרוב. למרות שאסטרטגיה זו נשמעת סבירה, זה בדיוק סגנון העצות שהורים נותנים אשר גורמים לבנות להרגיש שהוריהן לא מבינים את העולם שבו הן חיות. כאשר לבנות יש בעיות הן צריכות עזרה מיידית. אם בתכם היא המטרה, דברו איתה על כך. אתם רוצים לחזק אותה ולאשר שאתם מקורות מהימנים ומקשיבים בלי לשפוט. כעת עזרו לה לחשוב על אסטרטגיות טובות להתמודד עם הבעיה ביעילות. אפשרויות כוללות:

  • בתכם יכולה להתעמת עם הילדה האכזרית
  • היא יכולה לבקש עזרה מהמורה או מיועצת
  • אתם יכולים להתקשר להורים של הילדה שמתאכזרת אליה
  • אתם יכולים לדבר עם המורה
  • אתם יכולים לדבר עם המנהל

אין אסטרטגיה אחת פשוטה שתגרום לבנות האחרות להניח לבתכם, אך זוהי לא המטרה החשובה ביותר. המטרה החשובה ביותר היא שדרך חוויות קשות כאלה, בתכם יוצרת, משמרת ומתקשרת את הגבולות האישיים שלה לבנות אחרות. אם היא מסוגלת לעשות את זה, העוקץ שבמילים אכזריות יאבד את הארס שלו והיא תרגיש חזקה יותר ותהיה גאה בעצמה.

בניית מערכת חיסון נגד בריונים

עזרו לבתכם להגביר את ההערכה העצמית של בתכם ולפתח מערכת חיסון נגד בריונים שמציקים, לועגים ומרכלים.

  • תפעלו מראש:

הזמן היעיל ביותר להתמודד עם בריונות הוא לפני שזה בכלל מתחיל. בערך בזמן שבו בתכם מתחילה כיתה א', זה הזמן שבו עליכם להתחיל להתרכז בללמד אותה על אמפתיה (הזדהות רגשית). הסבירו לה איך ולמה שתלטנות יכולה לפגוע באנשים. בדרך זו, כאשר טקטיקות הילדה-האכזרית מתחילות להתחמם, בתכם תהיה מסוגלת להתמודד טוב יותר.

  • השגיחו על המדיה שהיא רואה:

אנחנו חיים במציאות שבה השפלה מתורגמת כבידור – תוכניות ראליטי לדוגמא. תוכנית בסגנון של כוכב נולד למשל, עלולה להראות כהנאה תמימה, אך היא בריונות בצורה הכי אמיתית שיש. אתם לא יכולים לשלוט בכל מה שהיא רואה אך אתם יכולים לסנן את המדיה בבית שלכם. וודאו שספרים, סרטים, מוזיקה וסוגים אחרים של מדיה שהיא צורכת, משקפים את הערכים שלכם.

  • ספורט:

זוהי דרך מצוינת לשחרר מתחים ולבנות כבוד-עצמי.

  • אל תגידו לה "תהיי נחמדה":

שתי מילים אלה הן העצה הגרועה ביותר שהורים יכולים לתת לבנות שלהם. כאשר מישהו מתנהג בצורה אכזרית כלפיהן, הדבר האחרון שהיא צריכה לעשות זה להיות נחמדה – היא צריכה להיות חזקה, להגן על עצמה ולעמוד על שלה.

  • למדו סובלנות:

כהורים, אתם נותנים את הדוגמא לסובלנות, או החוסר בה, כל הזמן. לכן עליכם להיזהר במילים שבהן אתם משתמשים ובגישות שלכם כשזה נוגע לאנשים שמעשנים, אנשים שמנים בצורה חולנית או אנשים עם קעקועים או עגילים בכל הגוף.

  • אל תרכלו:

בתכם רואה את הדרך שבה אתם מתנהגים עם חברים שלכם והיא משתמשת בזה כרמזים לדרך שבה היא אמורה להתנהג עם חברות שלה. אז תשימו לב למה שהיא שומעת כאשר אתם מדברים עם חברים.

  • עמדו על שלכם:

אם מישהו חותך אתכם בטור, מחאו בנימוס. בתכם צריכה לראות עד כמה זה יכול להיות פשוט. בנוסף, וודאו שבתכם מבינה שכאשר עושים טעות, אפשר לתקן אותה. הודו בטעויות של עצמכם והראו לה שפגיעות ניתנות לריפוי.

  • תהיו ההורים, לא טרף-קל:

לעיתים, ילדים מציקים בבית הספר מכיוון שיכלו לעשות זאת בבית. אם בתכם מפעילה מניפולציות עליכם או מדברת אליכם בגסות כדי לקבל את רצונה, כנראה שהיא תשתמש באותם משחקי-כח של הילדה האכזרית על אחרים. בנות אשר באות ממשפחות שצוחקות הרבה ביחד, יהיו שמחות יותר והסיכוי שהן יחפשו אישור של אחרים, יהיה קטן יותר.

  • תתקרבו אליה:

הדרך היחידה שתוכלו באמת להכיר את הבת שלכם היא לבלות איתה זמן איכות – להקשיב ולשתף בסיפורים. וודאו שהיא מרגישה בנוח לדבר בחופשיות על עצמה ועל חברות שלה – משמעות הדבר היא לתת לה לדבר מבלי לקטוע או לשפוט אותה כדי שתוכלו לדעת בדיוק מי היא.

  • זה שהיא מגניבה לא אומר שהיא בטוחה בעצמה:

האופנה האחרונה בבגדים ובאביזרים זה לא מה שיגרום לבתכם להיות חזקה, או מלאת בטחון עצמי. אלא ההערכה העצמית שלה והדימוי העצמי שלה הם אלה שימלאו אותה ביטחון.

  • אל תהיו יחידת ההצלה שלה:

רגשות שליליים הם חלק מהחיים ואם תנסו להציל את בתכם מלהרגיש עצב, אתם מחלישים את יכולות ההתמודדות שלה. תקופות קשות מכשלות.

  • הציבו גבולות:

ילדינו צריכים לקבל גבולות. זה בסדר להגיד "כן" כשאפשר, אך אל תהססו להגיד גם "לא" כשצריך. רק וודאו שזה מגיע ממקום של חיבה ולא של ביקורת. אם תבנו בסיס של כבוד בבית, בתכם תפתח כבוד לאחרים ולעצמה.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.