בדיקות לפני הריון - מידע מפורט אודות בדיקות לפני הריון
Emama

בדיקות לפני הריון

כולנו מכירים את שלל הבדיקות שנעשות במהלך ההריון - בדיקת מי שפיר, סיסי שלייה, חלבון עוברי ועוד ועוד. אישה הרה תבקר בבית החולים או במרפאת הנשים לא מעט במהלך ההריון, ורוב הנשים מודעות ומוכנות לכך מראש. אך רבות לא יודעות שחשוב לבצע גם בדיקות לפני הריון: בדיקות שיבררו האם ההריון נמצא בסיכון - או בסיכוי גבוה להצלחה.

בדיקות שנעשות לפני ההריון, הן למעשה מעין 'בדיקה של השטח': ווידוא כי כל מערכות הגוף החיוניות של האם תקינות, בירור לגבי תפקודן היומיומי ובדיקה לגבי מידת ההתאמה בין שני בני הזוג. ההתאמה הזו עשויה להשליך רבות על מצבו הבריאותי של העובר ושל התינוק, לאחר שייוולד.

בדיקות גנטיות

לאורך השנים התברר כי ההתאמה בין שני בני זוג משפיעה בצורה משמעותית על ההרכב הגנטי ממנו ייווצר התינוק החדש. נכון, כל עובר נוצר ממטענם הגנטי של הוריו, אך מסתבר (ולמסקנה זו הגיעו החוקרים כבר לפני עשרות שנים) כי השילוב הספיציפי בין מטען אחד לאחר, יכול לגרום לבעיות גנטיות אצל העובר.

לכן - ובמיוחד במדינות מהגרים כמו ישראל, בה מתקבצים אנשים כמעט מכל קצוות תבל - מומלץ לבצע טרם ההריון בדיקות גנטיות שיוודאו כי ההתאמה בין בני הזוג טובה, ואין בשילוב המטענים הגנטיים של השניים משום בעיה או סכנה להתפתחות בעיות כאלו או אחרות אצל העובר.

כמה מהבדיקות הגנטיות הנפוצות ביותר:

  • בדיקת הגן טיי זקס
  • בדיקת תסמונת ה-X השביר
  • בדיקת הגן SMA (גורם לניוון שרירים)
  • בדיקת דיסאוטונומיה משפחתית

חשוב לזכור כי לכל אדם או לכל זוג מומלצות בדיקות מסוימות ואין צורך לעבור את כל הבדיקות המוצעות במכון כזה או אחר. מדובר בבדיקות יקרות למדי ולכן, אין צורך לעבור בדיקות מיותרות. אילו בדיקות מומלצות לכם? בדקו בעמוד העוסק בכך באתר משרד הבריאות.

תוצאות הבדיקות הגנטיות מתקבלות תוך כמה שבועות ויהיו תקפות לכל הריון שיבוא בהמשך, כלומר: אין צורך לעבור אותן שוב.

בדיקות לגבי הרכב הדם ותרביות שתן

בדיקות לפני הריון כוללות לרוב גם בחינה של הרכב הדם בגופה של האישה ומתמקדות בכמה מרכיבים חשובים בו:

  • המוגלובין - כדוריות דם אדומות. מחסור בהן עשוי לגרום לאנמיה אצל העובר והאם.
  • טסיות דם - אחראיות על קרישת הדם. מחסור בהם עשוי להביא לדם דליל מידי ולדימומים תכופים.
  • כדוריות דם לבנות - מחסור בהן עשוי להעיד על בעיה במערכות החיסונית.

לצד בדיקת דם פשוטה, מומלץ לבצע גם תרבית שתן, אשר תאפשר לרופאים לבדוק את רמת הסוכר בגוף, את מאגרי החלבון ועוד. כמו כן, בדיקה זו תאפשר לזהות מבעוד מועד זיהומים בדרכי השתן שעלולים לפגוע בעובר גם הם.

איתור מחלות ווירוסים מסוכנים

ישנם מספר נגיפים, מחלות ווירוסים שנחשבים מסוכנים במיוחד מבחינת העובר. בדיקות לפני הריון מנסות לאתר את אותם גורמים מסכנים ולטפל בהם עוד לפני כניסת האישה להריון. כך, היא תוכל להיכנס להריון כאשר שום גורם אינו מאיים על העובר שלה מתוך גופה שלה והיא 'נקייה' מכל סיכון.

בדיקות בהקשר זה מאתרות את הסיכונים הבאים:

  • עגבת: מחלת מין אשר בשלביה הראשונים לא תהיה מזיקה מאוד, אך אם תמשיך 'לדגור' בגוף היא עלולה לגרום לתופעות קשות עבור האם והעובר.
  • אדמת: מחלה שלא נחשבת קשה במיוחד עבור אנשים מבוגרים, אך עשויה לתקוף ולהזיק מאוד לעוברים ותינוקות, עד כדי נזק למערכת העצבים, חירשות ועוד. חשוב לציין כי חל איסור להעניק לאישה חיסון נגד אדמת כאשר היא כבר הרה. לכן, בדיקות לפני הריון חייבות לכלול גם את הבדיקה הזו.
  • נגיף ה-CMV: נגיף אשר מועבר דרך הפרשות הגוף ולרוב אינו מסכן את האדם הנושא אותו. הוא למעשה נשאר 'רדום' כל העת. עם זאת, במקרים בהם הנגיף הופך להיות פעיל, הוא עשוי אף להביא למותו של העובר.
  • טוקסופלסמוזיס: מחלה אשר מקורה בטפיל אשר מתפתח במעיים של חתולים ולכן, הבדיקה הזו מומלצת בעיקר לנשים שמגדלות חתולים בביתן או באות איתם במגע. אם המחלה לא תאותר במהלך ההריון, היא עשויה לגרום לאפילפסיה, חירשות ותופעות קשות אחרות. אישה שחולה במחלה תהיה בעלת סיכון גבוה להפלה.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.