אולטרסאונד - מידע מפורט אודות אולטרסאונד
Emama

אולטרסאונד

לכל אישה בכל היריון יש סיכון של 3%-4% לעובר עם מומים מולדים. ישנן נשים הנמצאות בקבוצת סיכון לכך הגבוהה יותר מנשים אחרות – נשים אשר ילדו בעבר תינוק בעל מום למשל. בדיקת האולטרסאונד הינה הדרך הטובה ביותר הקיימת היום כדי לבדוק את אברי העובר ולגלות מומים מבניים. באמצעות האולטרסאונד הרופא יכול להתרשם מתנועותיו של העובר, מגודלו וקצב הגדילה שלו. צריך לזכור שלמרות זאת, בדיקת האולטרסאונד אינה יכולה לבדוק הכל – דפוסי התנהגות (למשל, אוטיזם או היפראקטיביות), בעיות במערחות החישה או הפרעות מוחיות (פיגור שכלי). אפשר לצפות בעיה כלשהי על סמך ממצאים מבניים הלקויים במערכת מסוימת.

כ- 95% מכלל המומים בעובר מופיעים כבר בשלב הראשוני של ההיריון וניתן לאבחנם באמצעות אולטרסאונד. מומים אלו כוללים איבר חסר, התפתחות לקויה או מיקום חריג. פחות מכ- 5% מהמומים באים לידי ביטוי רק בשלב מאוחר של ההיריון או רק לאחר הלידה. מומים אלו כוללים בעיות גדילה, חסימות במערכת העיכול, השתן או הנשימה, חסימות של דרכי ניקוז (מח, ורידים, לימפה), כלי דם גדולים הצרים מדי ועוד.

מומלץ לבצע את בדיקת האולטרסאונד פעמיים לפחות – בשבוע 15-16 ובשבוע 24-16. באמצעות שתי הבדיקות הללו ניתן לאבחן את רוב המומים האפשריים.

מהו אולטרסאונד

בבדיקות טרום לידתיות, גלי קול עוברים דרך הבטן של האמא לעובר, הם מוחזרים ויוצרים את התמונה של העובר על צג אלקטרוני. כאשר גלי הקול מוחזרים מרקמות, הם מפורשים ככהים או בהירים יותר בהתאם לצפיפות הרקמה שהם סורקים. התמונות ייראו על הצג כסדרת נקודות, כאשר רקמות צפופות יותר כמו עצם, ייראו לבנות ורקמות רקות יותר ייראו כהות יותר (נוזלים ייראו שחורים).

באיזה סוגים של אולטרסאונד משתמשים בזמן ההיריון

ישנן שתי גישות שניתן לנקוט בהן בזמן ההיריון – דרך הבטן, ודרך הווגינה. האולטרסאונד של דרך הבטן ניתן לשימוש לאורך כל ההיריון אך משתמשים בו יותר במהלך הטרימסטרים השני והשלישי. אולטרסאונד זה מספק תמונה ברורה של העובר והשליה. בגישה השנייה (דרך הווגינה), משתמשים בטרימסטר הראשון של ההיריון כדי לקבל תמונה של האגן, של הרחם, של העובר ועוד דברים הנמצאים באגן.

מה מצריך כל אחד מהתהליכים

כאשר נוקטים בגישת האולטרסאונד דרך הבטן, האישה צריכה להיות עם שלפוחית מלאה. היא צריכה לשתות הרבה מים (כ- 1 עד 2 ליטרים) כשעה לפני לפני הבדיקה. זה יעזור להזיז את המעיים כדי שלא יפריעו לראות את העובר, בנוסף זה יעזור להבחין בין חלקים שונים של העובר. כאשר מבצעים בדיקת אולטרסאונד דרך הבטן, הרופא מורח ג'ל על הבטן של האם. לאחר מכן משתמשים במעין גלאי אשר שמים על הג'ל ומעבירים על כל הבטן. בדיקה זו נמשכת בין 10 ל- 30 דקות בערך. הרופא יכול להקליט תמונועות נעות (סרטון) או להקפיא תמונות ולתת לך.

האולטרסאונד שנעשה דרך הווגינה לא דורש שלפוחית מלאה. בשיטה זו, גלאי ידני מוחדר לווגינה, בדיוק כמו טמפון. הרבה נשים מרגישות נוח יותר להכניס את זה בעצמן. הבדיקה הזו נמשכת בין 10 ל-25 דקות בדרך כלל.

הסימנים אותם מחפשים כאשר מבצעים בדיקת אולטרסאונד

אפשר להשתמש באולטרסאונד גם בזמן ההיריון וגם כדי לאבחן בעיות גניקולוגיות שונות. הסיבות העיקריות והשכיחות ביותר שבגללן מבצעים בדיקה באמצעות אולטרסאונד כוללות:

  • אי התאמה בתאריכי ההיריון
  • כדי לקבוע את גיל העובר
  • חששות לגבי התפתחות העובר
  • חשד להיריון מרובה (תאומים או יותר)
  • היריון בסיכון גבוה
  • חשד לפגמים בעובר
  • חשד למות העובר
  • בעיה מבנית של הרחם
  • כדי לאתר את השליה
  • חריגויות בשליה
  • כדי לאתר היריון חוץ-רחמי וחריגויות אחרות של היריון
  • דימום חריג
  • חשד לגידול בשחלות

יתרונות של אולטרסאונד

זהו כלי בעל ערך רב באבחון טרום לידתי, אולטרסאונד הינו תהליך שאינו פולשני אשר מספק תמונה ברורה של העובר והסביבה שלו. אולטרסאונד יכול להשקיט דאגות ופחדים. בדיקה זו מספקת את התמונה הנדרשת כדי לבצע תהליכים רפואיים אחרים, כגון בדיקת דיקור שפיר ולסובב תינוק כך שראשו יפנה מטה בלידה.

החסרונות של אולטרסאונד

אולטרסאונד הינה בדיקה יקרה מאוד. זה עלול להיות גורם אשר ימנע את ביצוע הבדיקה, בעיקר אין כיסוי של הביטוח.

דיוק בדיקת האולטרסאונד

בדיקה זו נחשבת להיות בדיקה מאוד אמינה ומדויקת. חשוב לזכור שהבדיקה כן דורשת את ההבנה של הרופא והוא זה ש"מתרגם" עבורך את התוצאות כך שלעיתים יהיו סתירות מבדיקה לבדיקה, אלו בדרך כלל מתרבים בשלבים המאוחרים של ההיריון.

הסיכונים הנלווים לאולטרסאונד

בדיקת האולטרסאונג ושימושה על נשים בהיריון קיימת יותר מ- 25 שנים. כיום, לא ידוע על תופעות לוואי הנגרמות לאישה או לעובר כתוצאה מבדיקת אולטרסאונד. נכון להיום התועלת שניתן להפיק מבדיקת האולטרסאונד עולה לחלוטין על כל חשש וסיכון.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.